Centern – på väg att bli högrare än högern?

Publicerat: augusti 19, 2011 i Politik

IDAG SKRIVER SVENSKA Dagbladet att partiledarstriden inom centern nu tippar över till förmån för Annie Lööf. Måhända har tidningen rätt, men i så fall försöker centern i ren desperation klä sig i nyliberalismens populistiska kläder och ta plats höger om högern.

Att Annie Lööfs ringa ålder (28 år) gång på gång skjuts in som en fördel av ledande centerpartister är däremot helt obegripligt. Varför skulle ungdom – och därmed bristande erfarenhet både av livet och politiken – vara en god egenskap hos den som gör anspråk på att leda landet?

Själv flyger jag hellre med en 50-årig pilot än en 23-årig och jag blir hellre hjärnopererad av en medelålders kirurg än av en nyutexaminerad. Att vara under 30 år är inte nödvändigtvis en fördel för en regeringschef, en överbefälhavare eller en Volvo-direktör.

Ur ett populistiskt perspektiv är det däremot bra. Om man i grunden är unken, gammaldags och ofräsch så är det förstås bra att piffa upp attityden med ett ungdomligt ansikte. Alltid kan man lura någon.

Märkligt är att centern – detta egentligen ganska konservativa parti – faller för lockropen från en politiker med så uttalad nyliberalt aggressiv agenda. Annie Lööf sägs t.ex. vilja avskaffa Lagen om anställningsskydd, avveckla spelmonopolet och sälja SVT och Sveriges Radio.   

Reinfeldt och Borg framstår plötsligt som ansvarskännande liberaler i det perspektivet, även om Reinfeldt från början försökte skjuta t ex Sveriges Television och Sveriges Radio i sank. Nu kan moderaterna lugnt se på hur det trillar in en nyliberal och centerpartistisk slugger, som gör grovjobbet och förflyttar opinionen.

Men är det vad centerrörelsen vill? Ställa sig till höger om högern? Få en nyliberal profil? Är det priset för ett uppluckrat systembolagsmonopol och en intensivt utökad gårdsförsäljning av bönders destillerade och brända drycker?

Hade jag något att säga till om vore Anna-Karin Hatt det självklara, erfarna och sansade alternativet. Även hon har mediacharm (vilket tydligen är i stort sett det enda som centerfolket nu ängsligt efterlyser), men är en mindre aggressiv och mer resonerande politiker – med erfarenhet!

Valet är ideologiskt och politiskt. Men det tenderar till att mer och mer bli en slags Politik-Idol-tävling, där smink och tv-ögon hos en enskild kandidat spelar större roll än ideologi och politisk inriktning hos en folkrörelse. 

Även i DN, DN2

Annonser
kommentarer
  1. Protes-(tant) skriver:

    Lägg ner koskitspartiet för gott.

  2. […] Badland och Röda Berget och Alliansfritt och Martin och Krassman och DHE och Högberg och DK och Ankersjö och KT Advertisement GA_googleAddAttr("AdOpt", "1"); GA_googleAddAttr("Origin", […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s