Reinfeldts förtrupper putsar skorna

Publicerat: april 5, 2011 i Politik
Etiketter:, , , , ,

En kommande nyföretagare i Timbros invandrarfrizon?

I dag kan man läsa en entusiastisk artikel av Li Jansson, verksam i tankesmedjan Timbro, som förordar att de mest segregerade bostadsområdena i Sverige utropas till ekonomiska frizoner – allt för att ge invandrarna nya möjligheter.

Det låter fint. Men syftet är förstås inte att fixa integrationen, utan att så ett frö till en nyliberal samhällsordning och införa en minimalt reglerad marknadsekonomi.

Timbro brukar var den organisation som formulerar det som något år senare blir Reinfeldts politik. Och jag är säker på att ambitionen hos regeringen är en betydligt mer långtgående avreglering än vad vi hittills sett. Mantrat är skattesänkningar och ”alternativa val”, det vill säga att de skattepengar som blir kvar inte skall gå till en gemensamt förvaltad sektor, utan till att finansiera ett oklart utbud av privata vård- och omsorgstjänster.

Det är direkt osmakligt av Timbro att använda invandrartäta förorter som någon sorts experimentverkstad för nyliberala marknadsidéer. Man omformulerar problemet med segregationen och lägger över ansvaret på invandrarna själva: ”Här får ni en frizon, så får ni klara er själva – och ert bekymmer är inte längre vårt!” tycks tanken vara.

Att problemet med segregationen inte bara handlar om invandrarnas företagande, utan i högre grad om att etablerade svenska företag dras med svårartade fördomar och inskränkt personalpolitik , det låtsas inte Timbro om. Att integration måste ske från två parter blundar man för. Att segregationockså  har med bostadsstandard, skolmiljö och jämställdhetsfrågor att göra andas man inte om.

I stället märker man ut invandrartäta förorter och ger dem speciella förutsättningar. Därmed cementerar man snarast fast invandrare i ännu mer isolerade enklaver och lockar dom att inte integrera sig.

Timbro skickar upp en försöksballong och drar sig inte för att hetsa Anders Borg genom att ifrågasätta om han inte är lite feg ändå?  Där Reinfeldt inte vågar vara fullt ut nyliberal, där  vågar Timbro. Sen får man se hur det går.

kommentarer
  1. […] alltid rätt – Alliansen gynnar starka grupper, Scaber Nestor, Signerat Kjellberg, Svensson, Dagens kommentar, Alliansfritt Sverige – Svenska Dagbladet missar […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s